Činovi opere

Prva slika — Dolje duboko

Opera počinje scenom Lennonova ubojstva. U glavi se smrtno ranjena Lennona počinje odvijati košmar. Kako bi mu olakšala umiranje, Yoko doziva proljeće koje će se pojaviti u liku May Pang, asistentice Johna i Yoko koja je, prema vlastitim autobiografskim navodima, u periodu bračne krize dvaju supružnika, i na poticaj Yoko Ono, postala Johnova ljubavnica. May će biti Johnova pratilja kroz san. Uz dijaloge koji se odvijaju između Johna i May, čujemo unutrašnje monologe očajne Yoko te Scinične misli Johnova ubojice, Marka Chapmana.

Druga slika — Sve s moje liste želja

U ovoj će se slici u Johnovu snu pojaviti njegov prijatelj iz mladosti, prvi bas gitarist Beatlesa, Stu. Susret s prijateljem koji je zbog izljeva krvi u mozak izgubio život u nježnoj dobi od 22 godine razgalit će Johna, no u očaj će ga baciti ponovni rastanak s njime. Johnovo depresivno stanje povodom toga rastanka iskoristit će Chapman koji se fantomski uvlači u scenu kako bi Johna podsjetio na bolni gubitak majke koja je poginula kada je on imao sedamnaest godina, što Lennon tumači kao sudbinsku najavu vlastite neprirodne smrti. U sve to uplest će se teta Mimi, majčina sestra, uz koju je John odrastao te Yoko i Cynthia, Johnova prva supruga. Prepirka između Yoko i Cynthije završit će pomirbenim tangom u troje kojim John dvije žene poziva na pomirenje.

Treća slika — U vremepolovu

U Johnovu se snu pojavljuje njegova majka Julia. On joj se najprije obraduje, no uskoro počinje sumnjati da je ona priviđenje koje će nestati, baš poput Stua koji ga je napustio jednako naglo kao što se i pojavio. Ožalošćena će Johna pokušati utješiti Paul kojemu će se pridružiti i Julian, Johnov sin iz braka sa Cynthijom. Julian će se požaliti na manjak Johnove pažnje, što će Johna uzrujati i nagnati ga da poželi drastičnu razbibrigu ili diverziju. Na sceni će se pojaviti Brian Epstein, prvi menadžer grupe Beatles (također preminuo prije Johna, od predoziranja barbituratima) koji će okupiti sve članove benda. Momci odlučuju uprizoriti nešto novo i odlučuju se za žanr opere. Njihova opera u kojoj će nastupiti i Yoko evocira posljednje okupljanje grupe (1969.) na krovu Apple Corps sjedišta u londonskome Savile Rowu.

Četvrta slika — Karmički rulet

U prazninu koja nastaje kad utihne opera iznova se uvlači Mark Chapman, maskiran, sa sebičnom nakanom da od Johna, svoje žrtve, izmami iskupljenje te ga poziva na igru „karmičkog ruleta“. John se opire kockarskoj igri i to s maskiranom osobom. Uporno želi vidjeti lice osobe s kojom razgovara. Scena kulminira razotkrivanjem Chapmanova lica i dramatičnim suočenjem Johna s vlastitim ubojicom.

Peta slika — Zamisli zauvijek mir

John se u ovoj slici rastaje od May, jer ga sve vuče prema Yoko, baš kao što se to događalo i u stvarnom životu. U euforičnom se završetku sva lica okupljaju oko Johna zazivajući svjetlost i mir u svijetu. Već se na početku scene pojavljuje motiv bjeline koji isprva tjeskobno najavljuje sljepilo Johnove smrti, a u daljnjem slijedu simbolički prirasta uz poziv na davanje šanse miru, evocirajući himničku snagu Johnove skladbe Give Peace a Chance, a s njome i Johnov pacifizam koji čini njegovo trajno duhovno nasljeđe.

Lennon